Leksugna laxar och streamermärkning

Den 28/6 så radiomärktes de sista av de laxar som redan varit en sväng in i fällan i Forshaga. Dessa släpptes ca 2 km nedströms kraftverket för att se om de en gång till skulle gå in i fällan. Två dagar senare så pejlades det från mynningarna och upp till Forshaga. Vid isättningsplatsen nedströms kraftverket stod då fortfarande nr 1673 och funderingar kom på hur denna stackare mår.
Isättning av lax med radiosändare
Många av de andra märkta hade gått upp till kraftverket och ställt sig medans några stuckit ut till Vänern igen. Idag däremot, då vi än en gång hade märkning vid fällan så pejlades nr 1673 inne i fällan. Denna leksugna lax hade då “vilat upp sig” och sedan resolut ångat på och gått in i fällan igen. Som pris för detta så fick denne plus en till radiomärkt kompanjon gratis taxiresa upp till lekområdena uppströms Ekshärad.
En till del av studien rör att streamermärka 60 laxar från fällan som sen sätts ut 2 km nedströms. Dessa skall man sen se hur stor procent som återvänder upp till fällan. Streamers är röda smala vinylband som träs genom fettfenan med hjälp av en nål. På dessa band finns ett id nummer som antecknas.
Planen var att märka 20 – 30 laxar idag och resten någon dag till veckan då vi inte trodde att det skulle vara så mycket lax i fällan.
Vår plan höll inte då det var långt över sextio stycken klarälvslax i fällan, så alla blev märkta idag. Nu ser vi fram emot att få pejla alla laxar och följa deras väg i älven. Vi väntar även spänt på att få rapporter från fällan när våra röda streamermärken anländer med laxen.
ingång till fällan forshaga

Ingången till fällan i Forshaga
Deniltrappa Forshaga
Laxtrappan som leder laxarna förbi fiskräknaren och vidare in i fällan

2 comments for “Leksugna laxar och streamermärkning

  1. Lars Emilson
    juli 10, 2013 at 08:49

    Trevligt att kunna följa arbetet med märkning och pejling i Klarälven.

  2. Daniel Nilsson
    juli 10, 2013 at 13:36

    Tack Lars. jag försöker uppdatera med jämna mellanrum.

Comments are closed.