Om du letar efter en lugn fiskeupplevelse har Värmland allt du behöver. Värmland, som ligger i västra mitten av Sverige, är hemvist för över 10 000 sjöar, floder och bäckar med ett överflöd av olika fiskarter. Men innan du packar väskorna och ger dig ut finns det några saker du behöver veta. Här är en guide till fiske i Värmland som hjälper dig att fånga din drömfisk.

Ta även med din Polar smartklocka ut på fisketuren och håll kontakten med nära och kära. Visste du att du även kan köpa nya armband till Polar? Du kan enkelt byta armbanden på din smartklocka med hjälp av några enkla steg. 

Skaffa fiskelicens

Innan du börjar fiska måste du skaffa ett fiskekort. I Sverige kallas fiskekort för fiskekort eller fiskekort. Du behöver ett sådant för att fiska i alla vattendrag, även privata. Du kan köpa ett fiskekort på nätet eller på utsedda centra, till exempel turistbyråer. Det är viktigt att notera att det finns olika fiskekort för olika områden, så välj rätt kort för din plats. De flesta fiskekort är giltiga för en dag, vecka eller månad, och vissa erbjuder även säsongskort. Priserna varierar, så se till att kontrollera i förväg.

Välj din fiskeutrustning

Den fiskeutrustning du väljer kan göra stor skillnad för din fångstframgång. De vanligaste typerna av fiskeredskap är spinnspön och rullar, spön för bete och flugfiskespön. Vilket redskap du ska använda beror på vilken typ av fisk du siktar på, vilket vattenområde du fiskar i och dina personliga preferenser. Det är också viktigt att ta med sig rätt bete och lockbete. Om du till exempel siktar på gädda vill du använda ett stort, blinkande bete som efterliknar en liten fisk. Om du är osäker på vad du ska välja kan du fråga lokalbefolkningen eller en fiskeexpert.

Känn till fiskesäsongen

Den bästa tiden att fiska i Värmland är under sommarmånaderna när vattentemperaturen är varmare. Vanligtvis börjar säsongen i maj och slutar i september. Om du fiskar efter gädda är den bästa tiden att fånga dem i juni och juli, eftersom det är då de är mest aktiva och äter mer. Fiskesäsongen kan variera beroende på fiskart och vattendrag. Därför är det viktigt att kontrollera i förväg för att undvika eventuella besvikelser.

Etikett vid fiske

Fisketikett är viktigt, både för fiskarna och för miljön. Kontrollera alltid de lokala fiskereglerna. Släng inte skräp, stör inte djurlivet och lämna inte fiskelina och krokar i vattnet. Fånga och släpp alltid tillbaka fisken i stället för att behålla den. Om du behåller en fisk, se till att respektera dess storlek och bag limit. Var säker och bär rätt säkerhetsutrustning, t.ex. en flytväst, särskilt om du fiskar på en båt. Lämna platsen bättre än du fann den genom att städa upp efter dig.

Bästa fiskeplatser

Det finns många fiskeplatser i Värmland som du kan välja mellan. Vänern, Sveriges största sjö, är ett populärt resmål för lokalbefolkningen och turister. Den är hemvist för olika fiskarter, som gös, lax och sjööring. Andra populära fiskeplatser är bland annat sjön Fryken, sjön Övre Brocken och Svartälven. Om du letar efter en mer avskild plats kan du fråga lokalbefolkningen eller besöka mindre kända älvar och bäckar.

Att fiska i Värmland är ett utmärkt sätt att koppla av och njuta av naturen. Kom ihåg att skaffa ditt fiskekort, ta med rätt utrustning, känna till fiskesäsongen, följa fiskeetikett och välja rätt fiskeplats. Vare sig du är nybörjare eller proffsfiskare har Värmland något för alla. Så, sätt igång och rulla in det roliga!

Håll även kontakten med din Polar smartklocka ute på din fisketur. Köp nya snygga armband till Polar och byt till ett bekvämt silikonarmband.