2013 bra trolling år

Enligt preliminär rapport är 2013 ett mycket bra trolling år och fångsterna vid tävlingarna har ökat, bästa resultat sedan tävlingarnas begynnelse i början av 2000-talet.
Via Laxfondens webbsida kan man läsa hela rapporten från SLU.

6 comments for “2013 bra trolling år

 1. Björn Gladh
  november 28, 2013 at 00:07

  Vi har fått flera laxar på senaste tiden med röda prickar ” utslag” på sidorna/buken. Någon som vet vad det kan vara härifrån LST Värmland?

  • Hasse
   november 29, 2013 at 10:14

   Hej är det bara röda prickar på sidan,så kan det vara pigmentfläckar som uppstår på både K-lax o G-lax,men något mer på G-laxen ,sker oftast på lekmogen fisk eller föredetta lekfisk.Men buken brukar det inte vara pigment fläckar men kan förekomma i vissa fall även där.Om det är större oregebundna röda fläckar inflamerade då är det en annan sak,då kan det vara nån form av parasit isåfall… PS var fisken silverblank eller va den något färgad ?
   MVH Hasse avelsansvarig Forshaga Avelsstation

 2. november 29, 2013 at 11:28

  Bra Hasse….och tack för ett bra svar

 3. Christer
  december 2, 2013 at 23:11

  Hej

  Det är inga pigmentfläckar det är blödande sår på blankfisk. Har fångat ett flertal i år har även sett många bilder på vänerfisk från iår på exakt samma utslag.
  Kolla bilden på Björns blogg på 10+ laxen.

  http://gladh.blogspot.se/

  • Hasse
   december 3, 2013 at 13:44

   Såg lite skumt ut,du har nog rätt när man ser bilden på G-laxen.
   kan röra sig om nån form av parasit angrepp kan vara en parasit sjukdom som heter Gyrodactylus Salaris. Denna parasit kan göra små hål i huden,speciellt på Laxyngel men kan troligtvis förekomma på större individer med samma symptom små röda sår.
   Tror det kan vara nån form av parasit exakt vilken vet ja inte,skulle tas prov isåfall o skickas till SVA men det är inte gratis skulle ja tro….
   Hasse

 4. Marco Blixt
  december 13, 2013 at 20:54

  SVAs bedömning efter att få ta del av bildmaterial: “Det ser ut som en bakteriell sårinfektion i huden (det kan vara diverse olika bakterier inblandade). Såren kan vara primärt orsakad av bakterier (ASA mfl) men även vara sekundärt orsakade av parasiter (tex fisklöss) och där efter bakteriellt infekterade.
  För att närmare uttala sig om vilken organism/bakterie det rör sig om bör personen skicka in hela fisken (om den är orensad) eller en bit av den såriga huden, om fisken nu finns lagrad fryst. Bäst material är en orensad sårig lax som inte är/varit fryst. En formalin fixerad och en alkoholfixerad sårig hud bit kan också vara av värde att undersöka från en färsk fisk.”

Comments are closed.