Stängd fälla och vadarälv

Den sista veckan  så har vattennivån nerströms Forshaga kraftverk sjunkit rejält. Man kan  nu för första gången på flera år se sportfiskare som vadar ut i älven för att fiska nerströms kraftverket.
En av orsakerna till den låga vattennivån torde vara det härliga högtryck som vi befinner oss i just nu. Detta medför då att vatten temperaturen stiger relativt fort också, något som påverkar fiskhållningen i fällan. Passerar temperaturen över 19 grader så måste fällan stängas för att inte äventyra fiskens välmående. Detta har nu skett, så nu kommer inga mer laxar in i fällan så länge inte temperaturen sjunker igen.
Efter en snabb koll i pejlingsdokumenten så kan vi nu se att mer än hälften av de laxarna vi märkt ute på Vänern nu är uppe vid kraftverket.  En av dem har till och med fått åka tankbil upp till lekområdena. Nästan en tredjedel av övriga som vi märkt står också uppe vid fällan och väntar på sin tur. Men det finns fortfarande individer som vi väntar på.

När man pejlar så blir det lätt att man får lite personliga anknytningar till vissa av laxarna. Vi har en lax som visat sig vara en typisk hanne innan en kväll på krogen. Denna lax huserade vid 2 pejlingar i området runt stadshotellet i Karlstad. Kanske behövde han lite mer självförtroende innan han gav sig upp och fick detta med lite barhäng ;) . Nu är han dock uppe med de andra och vänslas.

Jag märker också att fler börjar känna igen min lilla pejlbil när jag kommer krypandes fram på vägarna . Man ser folk hälsa på en med glada miner. Ett tecken som tyder på att man gör något för hela regionen och inte bara laxarna. Folk i området bryr sig om fisket och det är väl den bästa reaktion man kan få på ett sånt här projekt.

Pejlingarna fortsätter runt kraftverket fastän att fällan är stängd. Detta för att se om det stiger ytterligare individer som vi märkt.
vadaralv2
Klarälven som vadarälv

vadarälv forshaga

Mycket låg vattennivå i Forshaga