Parasiten Gyrodactylus salaris

Under hösten 2012 samlades fenor in från Klarälvslaxar i Vänern och från fiskfälla i Forshaga, fenorna skickas till NINA (Norwegian Institute for Nature Research) i Norge för analys. Analysen gjordes för att undersöka om klarälvslaxen i Vänern och i Klarälven är bärare på den yttre parasiten Gyrodactylus salaris (G. salaris). Parasiten som lever på lax i sötvatten genom att äta av huden, främst av fenorna, parasiten är helt ofarlig för människan. 

Resultatet från analysen kom till Länsstyrelsen i Värmland nu i veckan och visar att fenprover från klarälvslaxar som var fångade i fällan i Forshaga bar på parasiten Gyrodactylus salaris Däremot visar undersökningen att fenprover från klarälvslaxar som var fångade i Vänern inte bar på parasiten. Analyser är även gjorda på laxungar som är fångade mellan Sysslebäck och Höljes, ingen Gyrodactylus salaris fanns på dessa laxungar.

För mer information om resultatet från undersökning och information om parasiten Gyrodactylus salaris finns på följande länkar.

Resultat från NINA

Auqa reports 2012:8 Laxparasiten Gyrodactylus salaris i västkusten laxåar

I tidningen Värmlads Folkblad Skriver man 2013-04-18 en artikel om att Parasiten Gyrodactylus salaris har hittats i prover från lax i Vänern. I repotaget har Öyvind Walsö från Norges naturförvaltning  och Pär Gustafsson från Länsstyrelsen i Värmland intervjuats.